I 2009 fikk vi støtte fra Stavanger kommune et kompetansehevingsprosjekt vi kalte "Aktivitetsdosetten, tilpassede aktiviteter til beboere på sykehjem". Prosjektet ble den gang presentert slik:
Det foregår mange gruppeaktiviteter på sykehjemmet som felles trim, aktiviteter på arbeidsstuen, andakt med mer og vi har mange felles arrangementer som dans, konserter, politiske debatter, foredrag med videre. Men det er en gruppe sykehjemsbeboere vi sjelden når med vårt eksisterende tilbud. Det er de beboere som av forskjellige årsaker ikke kan delta på gruppeaktivitetene.
Metoden er å foreta en individuell kartlegning av beboerens og interesser og behov og deretter legges aktivitetsdosetten, en ukentlig plan med tilpassede aktiviteter. Målet er å øke trivselen og livsglede, gjøre våkentiden mer stimulerende, nedsette smerter og forhindre uro.
"Aktivitetsdosetten" skal være et verktøy og fungere omtrent som en dosett og inneholde aktiviteter i stedet for medisin. Tanken er at en resept på aktivitet skal være like viktig å "dele ut" som nødvendig medisin.
I tillegg til at det er ønskelig å innføre "Aktivitetsdosetten" som et nødvendig og varig tiltak for å fremme livskvalitet og brukermedvirkning, vil vi utvikle et opplæringsopplegg og lage en "felleskatalog" bestående av aktivitetsforslag og ideer til bruk ut fra interessesjekklisten. Prosjektet bygger på tverrfaglighet og legger op til et samarbeide med personal, pårørende, frivillige og lokalmiljøet.
Prosjektgruppen består av: Ergorterapeut Gro Finnvik Øpsen, sykepleier Linn Andreassen, hjelpepleier Hilde Nygaard og prosjektleder Lone Koldby. Som støttespiller har vi tilsynslegen vår Deborah Berga og avdelingssykepleier Anne B Larsen samt mange dedikerte medarbeidere på avdeling A.
"3 - 2- 1 Sammen for et godt arbeidsmiljø" er et nasjonalt samarbeidsprosjekt mellom Arbeidstilsynet, NAV og partene i arbeidslivet. Som innledning til prosjektperioden ble det høsten 2008 gjennomført en arbeidsmiljøundersøkelse knyttet til organisatoriske og psykososiale forhold på arbeidsplassen. Resultatet danner grunnlag for det videre satsingsarbeidet i forhold til arbeidsmiljøet i 2009 og 2010.
Målet er å opprettholde og videreutvikle et godt og inkluderende arbeidsmiljø, redusere sykefraværet samt å øke den reelle avgangsalder.
Last ned sluttrapport her
Aktuell linkfra idebanken: www.idebanken.org/Sykefrav%C3%A6r/197769.cms
"Livet, kunsten og kulturen" er et Stavanger2008-prosjekt som ble gjennomført i skoleåret 2007/2008.
Vi har latt oss inspirere av visjonen Open Port til på forskjellig vis å jobbe med verdiene toleranse, åpenhet og fellesskap. Sammen med Vågen barnehage, Hundvåg og Austbø skole (6. og 9. trinn) har vi gjennom 2 prosjekter jobbet med disse verdier. Vi har malt bilder i lag hvor temaet var blomster og fortalt historier til hverandre. Historiene ble gjenfortalt av elevene og emnene var andre Verdenskrig, skoletid, tradisjoner og mat.
Det var et prosjekt som gjorde inntrykk på både unge og gamle og selv om mye her endret seg på åtti år fant vi også mange likhetspunkter.
Malerier, historier, foto og loggbøker fra prosjektet er samlet i en bok og selges på Øyane sykehjem samt på Gardum bokhandel i Stavanger. For spørsmål kontakt prosjektkoordinator Lone Koldby lone.koldby@stavanger.kommune.no
Les rapporten her.
""... med pasientens øyne" er tittelen på det landsomfattende kvalitetsforbedringsprosjektet, i regi av Norsk Sykepleierforbund (NSF). Øyane er et av to sykehjem i Rogaland som er valgt ut til å delta. Prosjektgruppen (bildet) består av ansatte, ledelse og brukerrepresentant. Målet for prosjektarbeidet er at brukere og beboere ved sykehjemmet skal oppleve medvirkning og medbestemmelse. Vi jobber også for at medarbeiderne skal få styrket sin kompetanse innen brukermedvirkning. I løpet av prosjektperioden skal prosjektgruppen delta på fire læringsseminar i regi av NSF.
Blant tiltakene vi ønsker å iverksette er:
Brukerkonferanse
Etikkskole for ansatte
Filosofigruppe for brukere og ansatte
Kartlegge brukeres og pårørendes erfaringer med brukermedvirkning
Dersom du har tanker og idéer om temaet brukermedvirkning i sykehjem, ta gjerne kontakt med prosjektleder.
Last ned rapport "Med pasientens øyne" her.
Spredningsseminar på Bolkesjø
Øyane sykehjem fikk i 2007 bevilget prosjektmidler gjennom Stavanger kommunes undervisningssykehjemsprosjekt. Prosjektet "Diabetikeren i sykehjem - en tverrfaglig utfordring" startet sitt arbeid i august 2007. Fokuset for gruppens arbeid har vært kunnskapsøkning innen diabetes, samt å skape en felles forståelse for håndtering av diabetes i sykehjem. samtidig har målet vært å styrke det tverrfaglige samarbeidet mellom pleieavdelingene og kjøkkenet. Prosjektgruppens arbeid har blant annet resultert i:
Last opp rapport fra diabetesprosjektet her